Mitä eroa on palasaippualla ja nestemäisellä pesuaineella?

Palasaippuan ja nestemäisen saippuan erot

laadukkaita sopo palasaippuoita

Saippua on asia jota meistä jokainen käyttää lähes päivittäin. Useinkaan ei silti tule ajatelleeksi millaista saippuaa olisi hyvä käyttää. Esimerkiksi käsienpesu saippualla on rutiini johon ei välttämättä tule uhranneeksi ajatustakaan. Palasaippua ja nestemäinen pesuaine ovat molemmat tarkoitettu ihon puhdistukseen ja bakteerien poistamiseen, mutta niillä on yllättävän paljon eroja. Paitsi, että niiden muoto ja koostumus eroavat toisistaan niillä on myös terveyteen ja hyvinvointiin sekä ympäristöön vaikuttavia eroja joita voi olla hyvä pohtia.

Saippuaa käytetään päivittäin ja sillä saippualla mitä käytät voi olla huomattavan paljon sellaisia vaikutuksia joita ei heti tulisi ajatelleeksi.

Sanon heti alkuun, että suurin osa kaupoissa myytävistä nestesaippuoista ei todellisuudessa ole oikeaa saippuaa!

Jos sinulla on kotonasi nestemäinen pesuainepullo, katso siitä INCI: huomaat, että todennäköisesti ensimmäisenä ainesosana on vesi. Se on parhaita merkkejä mistä tunnistaa saippuan ja pesuaineen eron. 


Tuotetta saa kutsua saippuaksi, kun se on valmistettu rasvojen tai öljyjen ja emäksisten ainesosien yhdistelmästä, jotka käyvät läpi saippuoitumisprosessin. Tämä prosessi muuttaa rasvat ja öljyt saippuaksi ja glyseriiniksi. Saippuassa ei saa olla merkittäviä määriä synteettisiä puhdistusaineita tai kemikaaleja, jotka eivät ole osa perinteistä saippuareseptiä.

Joten lue tarkasti tuoteselosteita, ettei sinua vedetä höplästä!

Palasaippuan ja pesuaineen välillä on eroja palasaippuan eduksi

Palasaippua on kiinteässä muodossa oleva saippua, joka on yleensä valmistettu rasvoista tai öljyistä ja emäksisistä ainesosista. Valmistusvaiheessa se painetaan muotteihin ja annetaan kovettua. Palasaippua on yleensä ympäristöystävällisempi ja myös terveyden kannalta parempi vaihtoehto kuin nestesaippua. Tässä kirjoituksessa kerron miksi.

Palasaippua on hellävaraisempi ja terveellisempi vaihtoehto verrattuna pesuaineeseen, sillä se sisältää enemmän luonnollisempia ainesosia ja vähemmän kemikaaleja kuin nestemäiset pesuaineet.
Pesuaine valmistetaan sekoittamalla vettä ja erilaisia kemikaaleja. Pesuaine sisältää usein myös monenlaisia säilöntäaineita sekä hajusteita. Ainesosaluettelo pesuaineissa voi olla tästä syystä hyvinkin pitkä. Voit verrata helposti ainesosaluetteloita palasaippuan ja pesuaineen välillä ja nähdä niissä selkeän eron palasaippuan eduksi.

Palasaippua on hygieeninen

Yleisistä uskomuksista ja ennakkoluuloista huolimatta palasaippua on hygieeninen vaihtoehto käsien ja vartalon pesuun. Vaikka palasaippua voi kerätä bakteereja pinnalleen, useat tutkimukset ovat osoittaneet, että palasaippuan emäksisyys luo epäedullisen ympäristön bakteereille, mikä estää niiden kasvua ja lisääntymistä. Lisäksi saippuan kemiallinen rakenne, joka hajottaa lipidejä ja öljyjä, auttaa poistamaan iholta likaa ja bakteereja. Kunhan palasaippua pääsee kuivumaan käyttökertojen välillä, se ei toimi bakteerien kasvualustana. Tutkimukset ovat myös vahvistaneet, että palasaippuan pinnalla mahdollisesti olevat bakteerit eivät lisää tautiriskiä, sillä pesun aikana saippua poistaa tehokkaasti bakteerit ja muut mikro-organismit iholta.

Et ehkä ole tullut ajatelleeksi, mutta nestemäinen pesuaine voi olla tässä mielessä epähygieenisempi sillä sen painiketta kosketaan likaisin käsin ja toisin kuin palasaippuaa, sitä ei huuhdella käyttökertojen välissä. Näin ollen palasaippua on jopa hygieenisempi vaihtoehto vastoin yleistä ennakkokäsitystä.

Sopo soapilla on kätevä magneettinen saippuateline johon voit ripustaa palasaippuan käytön jälkeen. Tällaisessa telineessä palasaippuaa on ihanteellisinta säilyttää, sillä siinä se pääsee kuivumaan käyttökertojen välillä, eikä se sula ja pehmene kuten astiassa jossa se lilluisi veden seassa. Palasaippuaa on hyvä säilyttää tässä telineessä tai ritilällä, joka mahdollistaa veden valumisen pois.

luksus palasaippua magneettisessa telineessä

Palasaippua kestää käytössä pidempään

Palasaippua kestää käytössä usein nestemäistä pesuainetta pidempään, koska nestemäistä pesuainetta tulee usein otettua pesua varten tarpeettoman suuria määriä. Pumppupullosta voi olla hankala annostella riittävän pientä määrää ja erityisesti lapsiperheissä pesuainetta kuluu yli todellisen tarpeen.

Palasaippuaa hierotaan kostutettujen käsien välissä ja sitä on helpompi ottaa tarvittava määrä. Saippuaa tarvitaan pesuhetkissä vain vähän, joten sitä ei ole tarkoituskaan ottaa isoja määriä kerralla. Palasaippua myös säilyy nestemäistä pesuainetta pidempään pilaantumatta, jos sitä säilytetään oikeaoppisesti tilassa missä siihen ei pääse kerääntymään jatkuvasti kosteutta.

Palasaippua on kätevä ottaa mukaan matkalle

Palasaippua on helppo ottaa mukaan sille tarkoitetussa kotelossa tai pussukassa esimerkiksi matkalle mukaan. Nestemäinen pesuaine vie enemmän tilaa ja sitä voi olla hankala kuljettaa. Se voi vahingossa vaikka vuotaa muiden matkatavaroiden sekaan. Lisäksi lentokoneisiin ei saa viedä käsimatkatavaroissa isoja nestepulloja, joten palasaippua on helpompi siitäkin syystä kuljettaa mukana.

"Nestesaippuoita" myydään pitkissä hyllyriveissä marketeissa ja ne ovat helposti saatavilla. Tämän vuoksi ne ovat myös usein edullisempia, koska niitä on helpompi valmistaa, eivätkä ainesosat ole niin korkealuokkaisia kuin monissa palasaippuoissa. Monesti käsityönä valmistetut korkealaatuisia ja luonnollisia ainesosia, kuten yrttejä, sisältävät aidot palasaippuat voivat olla kertaostoksena hintavampia kuin halvat nestesaippuat, mutta se kestää käytössä yleensä huomattavasti kauemmin.

Palasaippua kosteuttaa ihoa

Monet käsityönä valmistetut palasaippuat sisältävät yleensä enemmän ihoa kosteuttavia ja helliviä ainesosia. Tämän vuoksi ne ovat hellävaraisempia iholle, eikä käsiä tarvitse rasvata jatkuvasti. Yrtit, eteeriset öljyt ja muut luonnolliset ainesosat, joita palasaippuoissa usein käytetään, hellivät ihoa ja niiden tuoksut voivat olla myös hoitavia.

ps. tässä Marian kirjoittama blogi, jos hiusten peseminen palasaippualla kiinnostaa: Hiusten pesu palashampoolla tai -saippualla

Sopo soapilla on maailman ensimmäinen metsän mikrobiomia sisältävä palasaippua, Clean dirt. Se sisältää muiden iholle terveellisten ainesosien lisäksi myös metsän mikrobiomia, joka suorastaan parantaa terveyttä ja vastustuskykyäsi. Sen säännöllinen käyttö voi vaikuttaa positiivisesti immuunijärjestelmään ja koko kehon monipuoliseen mikrobiomiin.

laadukasta metsäbiomia sisältävä palasaippua

Monet nestesaippuat taas sisältävät monia keinotekoisia kemikaaleja jotka voivat kuivattaa ja jopa ärsyttää ihoa.

Palasaippuan käyttö säästää ympäristöä

Yksi merkittävä ero palasaippuan ja nestemäisen pesuaineen välillä on niiden ympäristövaikutus. Palasaippuoiden sisältämät luonnolliset ainesosat tekevät niistä ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon.

Tämän lisäksi palasaippuoissa käytetään vähemmän pakkausmateriaalia kuin pesuaineissa, joten se itsessään on jo iso etu ympäristölle sillä jätettä ei kerry juuri ollenkaan palasaippuasta. Monesti palasaippuat on pakattu pahviin tai paperiin jolloin pakkausmateriaalin rasittavuus ympäristölle on huomattavasti vähäisempi kuin pesuaineissa, jotka pakataan yleensä muoviin. Näin ollen, jos ympäristövaikutukset ovat tärkeitä, palasaippua on kestävämpi vaihtoehto ympäristön kannalta.

Aidosta palasaippuasta valmistettu nestesaippua on ehkä parempi ja käytännöllisempi valinta yleisiin tiloihin, joten minulla on sinulle vinkki miten voit tehdä tässä tapauksessa palasaippuasta nestesaippuaa! Raasta ja pilko saippuaa kuumaan veteen jonne saippua sulaa. Laita tämä vesi-saippuasekoite pumppupulloon. Tee vain muutaman päivän tarvetta vastaava määrä kerrallaan, varmistuaksesi siitä, että nestesaippua pysyy hyvän laatuisena käyttöajan.

Voit soveltaa samaa tekniikkaa myös kodin puhdistukseen. Lisää esimerkiksi Sopon Keittiön Aitoa Palasaippuaa veteen ja laita saippuavesi suihkepulloon. Näin saat kätevän yleispuhdistusaineen kotiisi. 

Sopon verkkokaupasta löydät runsaan valikoiman aitoja käsintehtyjä luonnollisia ja hyvinvointia tukevia palasaippuoita. Voit käyttää verkkokaupastamme löytyviä palasaippuoita koko kehon, hiusten ja kodin puhdistukseen, etkä tarvitse muita pesuaineita.

0 comments

Leave a comment